Jedan recept za pripremu brzog i ukusnog jela.
Sastojci:
Testo:
500ml mlake vode
650g mekog brašna (još ukusnije ako stavite 30% brašna od heljde)
1 kesica praška za pecivo
2 kašikice soli
ulje za premazivanje i prženje
Nadev:
400g Zlatarskog sira
- U posudu za mešenje testa sipati vodu, dodati brašno pomešano sa solju i praškom za pecivo, pa umesiti lepo, glatko, kompaktno testo. Oblikovati jufku (loptu) i ostaviti je da odmori 15-ak min.
- Razvaljajte jufku oklagijom tanko, na nabrašnavljenoj podlozi. Po površini testa pospite Zlatarski sir, pa testo zamotajte u rolnu.
- Oštrim nožem secite rolatiće širine dva-tri prsta, zatim krajeve svakog rolatića stisnite da se slepe, kako nadev ne bi ispadao napolje, pa formirajte lopticu i ostavite je sa strane. Isto uradite sa svakim rolatićem.
- Kada su svi rolatići formirani u loptice, deo radne površine očistiti od brašna, pa premazati uljem u tankom sloju. Lopticu testa lagano spljoštiti rukom, nauljiti je sa par kapi ulja, pa je oklagijom razvaljati tanko na nauljenoj površini. Oštrim nožem ili točkićem napraviti dva paralelna reza na sredini ćebenceta. Skloniti ga sa strane, pa razvijati sledeću lopticu.
- Zatim ćebenca pržite na ulju u tiganju.
Može se jesti i toplo i hladno. Uz čašu kiselog mleka jelo je idealan doručak.
Prijatno 🙂