Planina Zlatar

Planina Zlatar (najviši vrh Golo brdo 1.627 m), nalazi se između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. U imenu planine Zlatar sažeta su sva njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana, blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, beskrajni vidici… Planina Zlatar po morfologiji, klimi i biljnom pokrivaču odnosno autentičnoj prirodi, svrstava se u značajne turističke regije, u kojoj se mogu razvijati sportsko-rekreativni, izletnički, zdravstveno-lečilišni, lovni, kongresni, ekskurzivni i turizam na selu. U podnožju planine Zlatar, nalazi se gradić Nova Varoš sa oko 8.000 stanovnika (sa okolnim selima). Na Zlataru se nalaze hotel “Panorama” i “Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja i arterijskog krvnog pritiska”, okruženi smrčevom i brezovom šumom.

planina zlatar

U zimskom periodu gostima je na raspolaganju dve ski-staze:

Staza “Briježđa” – u Novoj Varoši, sa žičarom koja polazi iz samog centra Nove Varoši i penje se do “repetitora” (televizijskog predajnika koji se nalazi iznad naselja Cvijetnjak). Dužina staze je 980m i klasikovana je kao delom plava i delom crvena staza.
Staza “Panorama” – dužine 800 m, sa ski-liftom dužine 420 m, koji se nalazi 200 m} od hotela “Panorama”. Postoji mogućnost iznajmljivanja ski opreme. U blizini obe staze, nalaze se i privatni smeštaji, tako da lako možete odsesti na ovoj divnoj planini.

brijezdja

Ljubitelji lova imaju mogućnosti za lov na visoku i nisku divljač.

vuk

Nedaleko od planine Zlatar može se posetiti kanjon reke Uvac, stanište belog bora i reliktne ptičije vrste na Balkanu – beloglavog supa.

beloglavi_sup

Ovaj prirodni rezervat, kao ekološko područje zbog interesantnosti pejzaža, bistre vode bogate ribom i mogućnosti splavarenja i foto-turizma privlači pažnju turista. Postoje odlični uslovi za ribolov na okolnim jezerima i rekama. Reka Lim i tri veštačka jezera Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko, bogati su plemenitim vrstama ribe i pogodna za pecanje i vožnju čamcem.

uvac

U blizini se nalaze manastir Mileševa (13. vek), manastir Davidovica (12. vek) u gradiću Brodarevo, manastir Banja (12. vek) u Priboju, crkve brvnare u Kućanima i Radijevićima, koji upotpunjuju turističku ponudu planine Zlatar.

monaster_mileseva